Korte Broek 17

kbkop0017

Een schandalig mooi verhaaltje weer vandaag. Maar dan echt. Dit is mijn favorietste verhaaltje ooit.

Wilbert de Walvisjager.

 

De sneeuw is scherper dan een miljard keukenmessen van Pierre Wind en een triljard keer zo koud als een doorsnee huis-tuin-en-keukenkoelkast in een gemiddeld Nederlands gezin*. Al met al was het dus een doorsnee dag op de Noordpool. De ijsbeerbabies bijten elkaar speels halfdood terwijl de walrussen afkeurend het hoofd schudden van al die lawaaiige overlast. Echter, precies als de oudste walrus besluit papa en mama-ijsbeer eens aan te spreken op het storende gedrag van hun kroost krijgen alle aanwezigen de schrik van hun leven!

 

TOOOOOOOOT

Wat een pokkeherrie ineens!

 

TOOOOOOOOT

Klinkt het weer alsof de Aarde vergaat.

 

De aanwezige fauna kijkt elkander aan en besluit vrijwel tegelijk om maar even een veilig heenkomen te zoeken. Ze hebben bepaald geen goed gevoel bij al die herrie die uit de enorme mistbank op zee lijkt te komen. De berenfamilie kruipt snel in hun grot, de walrussen zoeken hun heil achter een rotsformatie en alle eerder niet genoemde dieren zoeken hun eigen schuilplaatsjes op. Binnen een mum van tijd is de Noordpool gehuld in een absolute stilte. Op het gekrijs van de ijzige wind na uiteraard, want onderschat dat geluid ook niet. Het is dat de beestjes daar er gewend aan zijn.

 

TOOOOOOOT!!!

Weer dat kabaal.

 

Uit de mistbank komt nu langzaam een schim tevoorschijn. Eerst heel vaagjes, maar geleidelijk worden de contouren van het gevaarte steeds duidelijker. U hebt dit allen vaak genoeg gezien in diverse films, dus u kan er zich een voorstelling bij maken. Om een lange intro kort te houden, uit de mistbank komt een klein maar bizar trots en opportunistisch scheepje gevaren. TOOOOOOOOT, doet de misthoorn. Het scheepje heeft een enorme, en voor een bootje van deze omvang eigenlijk veel te grote, harpoen op het dek staan. Het is een walvisjager, dat kan niet anders. TOOOOOOOOOOT!!!! Schreeuwt het schuitje weer.

 

Maar het blijft stil, vanaf de ijsschotsen noch het water komt enige vorm van reactie. Wilbert de Walvisjager zucht. “Weer niets…” uit een patrijzenpoortje biggelt een klein traantje. TOOOOHOOOHOOOOOOOOOOOT!!! Schreeuwt hij het uit van ellende. “Waarom kan ik nooit eens een walvis vangen!?” Sip druipt ie af, en verdwijnt weer in de mistbank op zee.

 

Voorzichtig steekt de oudste walrus zijn hoofd achter de rots vandaan. “Nondeju”, mompelt hij, “wat een herrie maakt die boot zeg.” Ook papa-ijsbeer is weer ten tonele verschenen. “Ja, vindt ie ’t gek dat ie geen walvissen ziet, wat een malloot.” “Bluuuuuuuhhhh” klinkt het vanuit het diepe water, en een enorme reuzenwalvis steekt zijn gigantische bakkes boven het water uit. “Ja jung,” zegt de walvis, “die pannenkoek probeert ons al weken te vangen, maar hij schreeuwt altijd.” Een andere walvis komt ook boven water. “Ja, als ik ‘m hoor, ga ik een ijsblokje om. Dat lijkt me logisch.” De dieren op de noordpool zijn het massaal eens, Wilbert is een hele domme walvisjager die zijn vak niet verstaat.

 

 

 

 

*Slechts een overdrijving, want een koelkast is gemiddeld tussen de 3° en 4° Celsius. Uitgaande van een gemiddelde kamertempratuur van 22° is het tempratuurverschil tussen een keuken en een koelkast dus, zeg, zo’n 19 graden. Dat maal een triljard is dus 19.000.000.000.000.000.000.000. Iedereen die een beetje opgelet heeft op school weet dat zo’n enorm verschil met de gemiddelde Nederlandse tempratuur in de maand juni (15,6°) onrealistisch is want dat zou het absolute nulpunt ver (maar dan echt absurd ver) overschrijden. Gemiddeld is de jaartempratuur op de Noordpool zo’n -18°, ongeveer evenveel als een huis-tuin-en-keuken-vrieskast dus. Eigenlijk is het tempratuurverschil tussen je woonkamer en de Noordpool dus maar 2x zo groot als tussen je woonkamer en je koelkast. Maar ja, dat klinkt niet zo beeldend dus ik heb maar wat overdreven. Beeldspraak mensen, beeldspraak. En laten we eerlijk zijn, boten zijn levenloze objecten en de oorspronkelijke bewoners van de Noordpool hebben geen bewustzijn, laat staan een algemene taal.

Leave a Reply